Lisätietoa norjalaisesta metsäkissasta

Lisätietoa norjalaisesta metsäkissasta

Norjalainen metsäkissa on kiehtova kissarotu, johon liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Tämä kissa on niin kaunis, että erään mytologian mukaan valkoisia metsäkissoja käytettiin vetämään rakkauden, kauneuden ja hedelmällisyyden jumalattaren vaunuja. Ei olekaan ihme, että rotu on nykyisin erittäin suosittu – onhan se melko karaistunut, vahva ja pitkäikäinen rotu, jonka luonnekin on mitä ihastuttavin. Tällä sivulla kerromme hieman kissaan liittyvistä mytologioista ja tarinoista sekä norjalaisen metsäkissan hoitoon liittyvistä ominaispiirteistä.

Mytologia ja tarinat

Perinteisen norjalaisen mytologian mukaan Freyja, jota pidetään sekä kauneuden, hedelmällisyyden että rakkauden jumalattarena, käytti valkoisia metsäkissoja vetämässä vaunujaan. Tämä tarina, joka kertoo Valhallasta, on yli tuhannen vuoden takaa. Samasta eepoksesta löytyy toinenkin jumaliin liittyvä tarina, joka kertoo Thorista. Tässä tarinassa kerrotaan suuresta ja tuuheahäntäisestä kissasta, joka on kooltaan niin suuri, että Thor pystyy nostamaan ainoastaan yhden kissan tassuista ilmaan.

Erään kansantarun mukaan kissa onnistuu tappamaan puhumalla peikon ja tämän tekonsa ansiosta kissa onnistuu hankkimaan omistajilleen runsaasti rikkauksia sisältävän valtakunnan. Kaikki edelliset tarinat liittyvät metsäkissaan.

Edelliset tarinat ovat toki vain tarinoita, mutta metsäkissan historiaan liittyy sellaisiakin mielenkiintoisia tarinoita, joilla lienee todellisuuspohjaa. Eräs mielenkiintoinen tarina liittyy siihen, että viikingit ovat luultavasti tuoneet aikoinaan Norjaan itämaisia kissoja, jotka auttoivat heitä pitämään hiiret kurissa laivoillaan. Nämä kissat sitten risteytyivät viikinkien kodeissa jo ennestään olleiden kissojen kanssa, mikä johti norjalaisten metsäkissojen esi-isien syntyyn sekä rodun kehittymiseen.

Hoito

Norjalaisen metsäkissan turkin hoitaminen vaatii jonkin verran vaivannäköä. Turkki tulee harjata kunnolla vähintään kerran joka viikko. On tärkeää, että turkki pysyy suorana ja ettei siihen pääse muodostumaan takkuja. Kun kissalla on karvanlähtöaika, tulee turkkia hoitaa joka päivä. Jos turkinhoito laiminlyödään, saattaa tämä johtaa jopa erittäin kivuliaiden takkujen syntymiseen. Kyse ei siis ole ainoastaan kissan kauneudenhoidosta, vaan myös kissan terveydestä!

Yleensä kissaa ei tarvitse pestä, mutta jotkut kissat saattavat pesua tarvita. Jos aiot viedä kissasi näyttelyyn, kannattaa se opettaa pesemiseen sekä tehdä vesi kissalle tutuksi. Koska norjalaisen metsäkissan peitinkarvojen tulee olla aavistuksen öljyisiä, saattaa pesemisestä olla kuitenkin jopa enemmän haittaa kuin hyötyä turkin hyvinvoinnin kannalta. Turkki kannattaakin pestä ainoastaan sen ollessa likainen.

Kannattaa myös muistaa, että jos kollikissaa ei ole leikattu, saattaa sille muodostua niin sanottu rasvahäntä. Sama voi tapahtua myös joillekin naarasyksilöille. Tällainen rasvahäntä saattaa tulehtua pahasti, ellei kissa saa oikeanlaista hoitoa riittävän ajoissa. Hännän hoitaminen sekä säännöllinen pesu juuri tätä tarkoitusta varten valmistetuilla aineilla on tällaisessa tilanteessa äärimmäisen tärkeää.

Norjalainen metsäkissa on erittäin notkea. Se on myös erittäin ketterä kiipeilijä sekä hyppääjä. Tämän vuoksi kissalle onkin hyvä hankkia kiipeilypuu, joka tarjoaa sille sen tarvitsemia virikkeitä. Kissan rokotuksista tulee huolehtia, vaikka kissa olisikin sisäkissa. Myös madotuksesta tulee pitää huolta. Jos kissa käy näyttelyissä tulee rokotuksista huolehtia omalta kattojärjestöltäsi saamiesi rokotusohjeiden mukaisesti.

Ulkoiluttamiseen suositeltavia vaihtoehtoja ovat kissan kävelyttäminen valjaissa sekä varta vasten kissalle rakennettu turvallinen ulkotarha. Jos kissa saa ulkoilla vapaana, kohtaa se monia vaaroja, kuten liikenteen aiheuttamat vaarat, erilaiset myrkyt, ihmisten aiheuttamat vaarat, toisten kissojen aiheuttamat vaarat, villieläinten aiheuttamat vaarat sekä erilaiset taudit. Tämän lisäksi kissa ei kuulu Suomen luontoon ja vaarantaa monet luonnossa asuvat eläimet, kuten oravat, hiiret ja linnut. Uteliaisuutensa vuoksi norjalainen metsäkissa on erityisessä vaarassa ulkona. Tämän lisäksi norjalaisen metsäkissan reviiri on menneinä aikoina ollut erittäin laaja. Tämä saattaa johtaa siihen, että jos tällaisen kissan laskee vapaaksi, ei se välttämättä tulekaan enää takaisin kotiin.